Morgen begint de herfst. Officieel toch. We kunnen niet ontkennen dat we een prachtige nazomer beleven. Eentje die – wat mij betreft – nog een tijdje mag duren. Toch wil ik écht vandaag dit bericht delen met jullie. Waarom? Omwille van die 21e september morgen. In België en Nederland veranderen de seizoenen officieel nog steeds op 4 vaste data. 4 data die we dus allemaal gemakkelijk onthouden. Net daarom wil ik deze data gebruiken als ‘ezelsbruggetje’, een manier om andere zaken, lifehacks, aan vast te hangen. Laten we dus maar ineens 21 september, 21 december, 21 maart en 21 juni lifehacken.

  1. Wisselen van tandenborstel.

Een tandenborstel zou om de 3 maanden vernieuwd moeten worden. Of je nu elektrisch of manueel poetst. Maar hoe onthou je eigenlijk wanneer je een exemplaar al 3 maanden gebruikt? Heel eenvoudig! Telkens bij de verandering van het seizoen. Dus op 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december. Geen gedoe meer met teveel tandenborstels in gebruik of niet meer weten wanneer welk gezinslid zijn tandenborstel moet vernieuwen.

  1. Matras omdraaien.

Een echte opgave voor vele gezinnen, maar door het regelmatig omdraaien van de matrassen hebben ze niet alleen een langere levensduur, maar krijg je minder last met je rug of andere lichaamsdelen, veroorzaakt door te lang door te liggen op hetzelfde deel van het bed. Een matras dient ook in verschillende richtingen gedraaid te worden: de onderkant wordt niet alleen bovenkant; tegelijkertijd wordt het voeteneinde ook het hoofdeinde. Ik geef het toe: 4 keer per jaar is wat veel om deze toch wel zware klus te herhalen, maar waarom niet aan het begin van de meteorologische zomer (21 juni) en winter (21 december)?

  1. Medicijnen op vervaldatum nakijken.

Ook dit is een taak die je gemakkelijk(er) onthoudt als je het op 2 ‘vaste’ momenten per jaar doet. Uiteraard is het eens zo handig als je een medicijnkastje of – doosje op 1 plaats hebt. Haal alle medicijnen er uit. Check de houdbaarheidsdatum op de doosjes/potjes. Deze kan je vinden naast de letters EXP. Ze staan ook steeds gedrukt op iedere blister als je de verpakking niet meer hebt, maar dat is iets moeilijker leesbaar.

3-medicijnen

Natuurlijk zijn veel medicijnen droge pillen die niet zo snel ‘slecht’ kunnen worden, maar de werking van de stoffen is dan niet meer effectief. En wie wil er nu met hoofdpijn blijven rond lopen nadat ie paracetamol heeft ingenomen? Trouwens, vervallen medicijnen kan je gratis terug brengen naar je apotheker die ze veilig weg gooit.

  1. De wasmachine en vaatwasser proper maken.

Je zou het misschien niet zeggen, maar 2 apparaten die dienen om zaken schoon te maken, moeten ook zelf af en toe gereinigd worden. Om het vast zetten van (teveel) vuil te vermijden, om vieze geurtjes tegen te gaan, om kalk- en zeepresten te verwijderen en om de levensduur van je apparaten te versterken. Normaalgezien ruik je het wel als je wasmachine of vaatwasser zelf een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, maar toch raad ik je aan om ook hier weer het wisselen van de seizoenen als moment voor deze taak te nemen. Hoe ga je te werk? Azijn en baking soda (binatriumcarbonaat) – sinds kort mijn heilige tweevuldigheid – zijn de 2 enigste producten die je nodig hebt. Voor de wasmachine doe je azijn in het wasmiddelbakje en baking soda in een plastic doseerdop in de wastrommel. Dan laat je de machine leeg op 90° draaien (kortst mogelijke programma). Voor de afwasmachine doe je 1 lepeltje baking soda in het bakje waar normaal je afwasblokje in gaat en wat azijn op de bodem van de vaatwasser. Zet dan – verder leeg – het meest intensieve/hete programma op.

  1. De zomerkledij omwisselen naar winterkledij (hoe je dat het beste aanpakt, lees je hier.

Sommige mensen zien het begin van het nieuwe school- en werkjaar ook meteen als een nieuw begin voor kleren. Ik snap het, maar het vraagt veel energie van je om op het einde van die leuke/ontspannen/rustige/… zomervakantie ook nog eens de kledijswitch te doen. Wat doe je trouwens als het nog wel even zalig nazomerweer blijft zoals dit jaar het geval is? Daarom plan je de kledijswitch beter op 21 september (herst- en winterkledij) en op 21 juni (zomerkledij). Toegegeven: de switch naar lente-/zomerkledij gebeurt hier meestal vlak na Pasen in plaats van pas in juni. We willen toch altijd zo snel mogelijk weer in onze vrolijke en luchtigere zomerkledij rond huppelen na een periode van (donkere) winterkleding. Kwestie is eigenlijk gewoon dat je onthoud wanneer je dit klusje kan doen. Bijkomend voordeel door even te wachten tot 21 september voor je persoonlijke herfst-/wintercollectie: het is weer wat rustiger in de winkels dan dat begin van het nieuwe school-/werkjaar. Bovendien heb je eerst een doorloopmoment kunnen houden en vertrekt dus niet halsoverkop naar de winkel om kleren te kopen die je eigenlijk nog perfect van het vorige herfst-/winterseizoen had kunnen aan doen. Besparing in kleerkastruimte én in je portemonnee!

Uiteraard kan je deze seizoen-hack ook nog gebruiken bij tal van andere zaken waar je een paar keren per jaar aan wil denken. Gebruik het zoals het jou het beste uitkomt!

Hulp nodig bij het vinden van meer hacks die op jouw lijf geschreven zijn? Geef me een seintje!